Op zoek naar Ida

Vanaf 17 mei 2021 in de winkel

Op zoek naar Ida
 
‘Dit is Ida. Herken jij de vrouw op dit schilderij? Dan willen wij graag van jou horen.’ Cato’s vader springt op als hij het beeld ziet van een jonge vrouw voor een raam waar de zon doorstroomt. De zoon van wereldvermaard schilder Alexander Halow vertelt in een talkshow dat hij op zoek is naar het model dat zijn vader decennia geleden schilderde. En ja, Cato en haar familie kennen dat beeld, want in haar vaders hal hangt een vrolijke foto van mémé Ida in diezelfde kamer. Op een vergadering in het Brusselse museum waar de onlangs overleden Halow binnenkort een overzichtstentoonstelling heeft, leert Cato naast de interessante directeur Toon ook de knappe Rik kennen, die zijn eigen link met het schilderij claimt. De zoektocht naar Ida gooit Cato’s leven overhoop en niet alleen omdat haar familie misschien een meesterwerk in handen krijgt.
 
15 mei 1940. Duitse troepen zijn België binnengevallen en terwijl de bommen op Oostende vallen, vlucht  vissersdochter Ida Laga met haar familie het Kanaal over. Na een tussenstop in Londen komen de Laga’s in Wales terecht. Als Ida na een zwaar bombardement op de stad Cardiff huilend op een bankje in het park zit, krijgt ze van een hoffelijke jongeman met een wandelstok een zakdoek om haar tranen te drogen.
 
  
 

Weg van jou

  

Weg van jou 

 

 

'Basorexie.'
'Wat?'
'Ken je dat woord, Helena?' Hij zegt haar naam heel nadrukkelijk. Ze schudt neen.
'Het is een lelijk woord voor een geweldig gevoel. De plotse aandrang om iemand te kussen.'
Ze slikt. Ze herkent het gevoel. Heel even zitten ze stil, alsof iemand ergens op een pauzeknop geduwd heeft, hun gezicht op amper een paar centimeter van elkaar. Helena glimlacht, ze weet wat er nu komt. Net als Klaus zich vooroverbuigt, gaat de deur van de gang open.
'Hola!'
Milla kijkt verbaasd.
'Jullie zitten gewoon wat te kussen. Jezus, op jullie leeftijd.'
De tiener loopt met haar neus in de lucht de keuken in. 

 

Terwijl alleenstaande moeder én eeuwige vrijgezel Helena op haar nichtjes past en een acute aanval van basorexie probeert te bedwingen, kust haar schoonzus Anouk op een bruiloft een man die niet de hare is. In een garderobekast. Patriarch en weduwnaar Bob rijgt ondertussen de internetdates aan elkaar en Helena's zoon Alex vraagt zich af of samenwonen met zijn vriendin Anna wel zo'n goed idee was. Een lente en een zomer lang raast een storm door de familie Van Antwerpen die de relatiekaarten stevig door elkaar schudt. En dan is er nog dat telefoontje van een televisiezender.

 

Lees alvast het eerste hoofdstuk via de QR-code

qr code 

 

Kopen?

bol.com 
De Standaard Boekhandel 
Van Halewijck
Ook verkrijgbaar als e-book

 

Wat de pers er van vond....
 
Een lekkere Vlaamse feelgoodroman 
(Feeling)
 
Een zalig luchtige roman, te lezen met een glas witte wijn in de aanslag.
(Het Laatste Nieuws)
 
 

Weg van jou is een roman in de lichte traditie, maar dan wel van de bovenste plank. Vink de vakjes maar af: vlotte verteltoon, goede spanningsboog, herkenbare personages geportretteerd op een ongewoon opwindend moment in hun leven – figuurlijk en letterlijk dan, want Monteny is niet bang om seks te beschrijven. En waarom zou ze? Haar roman is de vleesgeworden ‘entertaining summer read’.

(Barbara De Munnynck op de blog This is How We Read)

 

…een boek waarin ik begin met het idee ‘een hoofdstukje’ te zullen lezen, waarna ik de hele roman er in sneltempo doorjaag.

(Barbara De Munnynck op de blog This is How We Read)

 

Knap gedaan, vooral omdat alles zo heerlijk herkenbaar is. Ideaal leesvoer als je het niet erg vindt om een nachtje slaap te missen omdat je deze pageturner niet kunt wegleggen.

(Anne Peeters in Knack Weekend)

 

Weg van Jou is een heerlijk Vlaams en zomers boek. De manier waarop het leven van de verschillende personages met elkaar verweven is, doet enigszins denken aan Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck. Maar dan net iets vrolijker en met een vleugje Sex and the City meets Zot van A – of voor de Nederlanders: Hartenstraat. Ben je fan van het romantische genre? Dan mag dit boek zeker niet ontbreken op je ‘te lezen’-lijstje.

(Michele op Mybooksandlife.be)

 

Weg van jou is een heerlijk boek om lekker bij weg te dromen. Het leest vlot weg en is niet enkel zeemzoet, maar humoristisch, luchtig, realistisch en eindigt met een goed gevoel. Deze eerste kennismaking met Monteny doet verlangen naar meer.

(eindverslag van de Hebban Leesclub)

Bewaren

Bewaren